BARNEVELD - Barneveld krijgt een Poultry Innovation Lab. Het nieuwe pluimveecentrum moet straks de spil vormen in kennisoverdracht, training en innovatie binnen de pluimveesector.

Op 26 november 2015 legt burgemeester Asje van Dijk de eerste steen van het Poultry Innovation Lab. Daarin is plaats voor een pluimveestal met twee units, één voor 1.000 vleeskuikens en één voor 1.000 leghennen, en voor een business centre met bezoekersruimten en een informatiecentrum. Belangrijke thema’s zijn: gezondheid en welzijn, voedselveiligheid en voedselzekerheid via duurzame en innovatieve systemen voor onder meer huisvesting, verlichting en klimaat. Het Poultry Innovation Lab richt zich in het bijzonder op de internationale markt. Bedoeling is dat leerlingen, studenten en professionals straks in het Poultry Innovation Lab in een steeds wisselende en veranderende stalomgeving bezig zijn met de praktijk en praktijkinnovaties. 

Het Poultry Innovation Lab is een initiatief van het Het Poultry Expertise Centre,  een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen, die werkzaam zijn in of betrokken zijn bij de pluimveesector. Het is een project van de Regio FoodValley en wordt mogelijk gemaakt met steun van de provincie Gelderland en innovatiegelden van Oost NV. Projectleider is de gemeente Barneveld (namens de Regio Food Valley), de dagelijkse uitvoering van de activiteiten vindt plaats door AERES en de samenwerkende partners. Het Poultry Innovation Lab is een Proeftuinen project, waarin wordt samengewerkt met zeven partijen, die  hun innovaties inbrengen: Jansen Poultry Equipment, Hotraco Group, Fancom, HATO Agricultural Lightning, Impex, VDL Agro Tech, ARBO Pumps Filters en VDB Dienstverlening.

,,Het Poultry Expertise Centre heeft door de realisatie van het Poultry Innovation Lab in Barneveld, samen met een variëteit aan praktijklocaties en pluimveebedrijven in geheel Nederland en de binnenkort te realiseren pluimvee-onderzoeksstal bij CAH Vilentum Hogeschool in Dronten, een compleet en representatief scala aan pluimveepraktijklocaties voor kennisoverdracht", aldus de initiatiefnemers in een persbericht.

(Beeld: Poultry Expertise Centre)