Snel schakelen, daadkracht, denken in oplossingen; zulk soort eigenschappen vinden we belangrijk bij managers, teamleiders en andere leidinggevenden. Maar wist je dat er een onderschatte eigenschap is die veel meer invloed heeft op teamprestaties?

Ik heb het over het vermogen om een echt gesprek te voeren. Om te luisteren en met een open houding vragen te stellen. Dat is iets waar veel leidinggevenden in kunnen groeien, zo merk ik keer op keer in een zesdaags trainingsprogramma voor leidinggevenden en HR-professionals.

Onbewust in de weg lopen
Wat ik vaak zie is dat deze deelnemers onbewust en ongemerkt het potentieel van hun team tekort doen. Ik zal je een voorbeeld geven. Laatst vertelde een manager van een team hoe ze tot voor kort reageerde als er iemand een probleem bij haar aankaartte. Ze schoot meteen in de oplossingsmodus. Je zou dit of dat kunnen doen. Ik denk zelf dat ik dit zou proberen. Lijkt je dat ook een goed idee?

Lekker doelgericht en daadkrachtig zou je denken. Maar misschien hebben collega’s uit het team nog wel veel slimmere oplossingen. En kijken we eigenlijk wel naar het echte probleem, of zitten er oorzaken onder het probleem en zijn we bezig met symptoombestrijding?

Betere teamprestaties
In de zesdaagse opleiding tot Certified Action Learning Coach leer je als leidinggevende hoe je teams coacht en om complexe problemen op te lossen waarbij je ieders krachten benut, en hoe je via de Consent-methode tot gedragen oplossingen komt. Ook ontdek je hoe je open gesprekken voert, met vragen die niet sturen in een bepaalde denkrichting. En vanuit welke basishouding je als leidinggevende communiceert en richting geeft.

In mijn gesprekken met managers, teamleiders en HR-professionals hoor ik vaak dat het ze enorm helpt om de kennis en kwaliteiten van ieder teamlid te benutten. En dat het ze met deze methode eindelijk lukt om de issues die onder de oppervlakte sudderen op een goede manier bespreekbaar te maken. Daardoor gaan teams beter presteren, neemt het werkplezier toe en voelen medewerkers zich veiliger. Allemaal cruciaal in de krappe arbeidsmarkt, waarin je niemand wilt verliezen en vooral kunt groeien door meer uit je huidige organisatie te halen.

In Barneveld
Wil jij ook meer uit je teams halen? Investeer dan in deze geheime eigenschap van jouw leidinggevenden. Nog dit jaar starten we met een nieuwe groep, mogelijk ook in Barneveld. Ik vertel je er graag meer over!

Bert van Veldhuizen coacht, traint en adviseert teams van bedrijven. Hij is gespecialiseerd in Action Learning, een methode om de samenwerking in en het probleemoplossend vermogen van teams te verbeteren.

www.bertvanveldhuizen.nl
www.wialnl.nl