BARNEVELD - De van oorsprong Barneveldse diervoederproducent De Heus is verkozen tot ‘Familiebedrijf van het Jaar 2015’. De jury prijst de leverancier van nutritionele producten voor dieren om zijn duurzaam geproduceerde voedingsproducten, efficiëntie en technologische vooruitstrevendheid in productinnovatie.

De broers Co en Koen de Heus namen de prijs in ontvangst tijdens de uitreiking van de Familiebedrijven Award 2015 in De Nieuwe Kerk te Den Haag. Jaarlijks wordt deze prijs uitgeloofd door de Stichting Familie Onderneming om het Nederlandse familiebedrijf onder de aandacht te brengen. In aanwezigheid van koningin Máxima en ruim 350 ondernemers en genodigden, kregen de broers Co en Koen de Heus de Familiebedrijven Award uitgereikt door John Fentener van Vlissingen, oprichter van de stichting Familie Onderneming.

Eigen vermogen

De jury loofde De Heus - dat tegenwoordig haar hoofdkantoor in Ede heeft - om de unieke samenwerkingsvorm van de familie binnen het bedrijf. ,,De familiewaarden zijn gericht op continuïteit en consensus met de aandachtsgebieden: overdracht naar de volgende generatie en coöptatie. De onderneming heeft een indrukwekkende groei en ontwikkeling doorgemaakt op basis van eigen vermogen en blijft nieuwe initiatieven ontwikkelen. De Heus is een internationaal, innovatief familiebedrijf met een gezonde handelsgeest die het langetermijndenken op het gebied van medewerkers, klanten en investeringen hoog in het vaandel heeft staan", aldus het juryrapport.

Recent nog maakte De Heus in het FD bekend dat het 100 miljoen euro investeert in nieuwe diervoederfabrieken in Europa, Azië en Afrika. Die investering zou grotendeels uit eigen middelen worden betaald en moeten bijdrage aan de ambitie om elke zes jaar de omzet te verdubbelen op basis van autonome groei. 

Internationaal

De Heus was samen met vier andere bedrijven geselecteerd uit een groep van ruim 500 Nederlandse familiebedrijven. Koninklijke De Heus werd in 1911 opgericht in Barneveld. Het bedrijf  is actief in de productie en vercommercialisering van hoogwaardige diervoeders. Door de sterke internationale groei van de afgelopen jaren behoort De Heus tot de top 20 van diervoederleveranciers in de wereld. Buiten Nederland heeft De Heus activiteiten in meer dan 50 landen, waaronder werkmaatschappijen in Vietnam, Polen, Rusland, Tsjechië, Egypte, Ethiopië, Zuid-Afrika en Brazilië. Tevens is De Heus actief op de Chinese markt, daar heeft De Heus een strategische alliantie met Wellhope Agri-Tech Co Ltd. Daarnaast is De Heus middels de export van concentraten en premixen actief op vele buitenlandse markten, de belangrijkste daarvan zijn gelegen in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Wereldwijd heeft de onderneming meer dan 3.000 medewerkers, waaronder 650 in Nederland. 

(Foto: www.familiebedrijvenaward.nl)