Mogelijk kijkt u op van de titel van deze bijdrage. Eindejaarstips? Het is pas maart! Toch is het goed nu alvast actie te ondernemen op een aantal fiscale ontwikkelingen. Zij hebben niet alleen een behoorlijke impact, maar vragen ook tijd om er adequaat op in te kunnen spelen.

Los de excessieve schuld aan de bv af
Op 31 december 2023 peilt de Belastingdienst de schulden van de dga aan de bv. Is het saldo hoger dan € 700.000? Dan moet er over het meerdere 26,9% inkomstenbelasting worden betaald. Het gaat om alle schulden, ook die van de partner/kinderen. Eigenwoningleningen tellen niet mee.

Stel bedrijfsopvolging met de BOR niet langer uit
De BOR is een vrijstelling van schenk- en erfbelasting die kan worden ingezet bij bedrijfsover-dracht. Toepassing van de BOR in combinatie met de doorschuivingsregeling in de inkomstenbelasting maakt fiscaal vriendelijke bedrijfsoverdracht mogelijk. De Tweede Kamer is voor versobering of afschaffing van de regelingen, en nam hierover in december 2022 zelfs al een motie aan. Het kan daarom van belang zijn om de bedrijfsopvolging nog vorm te geven met de huidige fiscale faciliteiten.

Regisseer de hoogte en samenstelling van vermogen op 1 januari 2024
Het loont de moeite de hoogte en samenstelling van uw vermogen in box 3 op 1 januari 2024 te regisseren. De vermogensrendementsheffing wordt namelijk berekend op basis van de hoogte en samenstelling ervan. Zo is over een hoog vermogen dat na aftrek van schulden nihil bedraagt geen vermogensrendementsheffing verschuldigd. Het optimaliseren van bezittingen en schulden kan flink fiscaal rendement opleveren.

Er is meer
Veel dga’s moeten het salaris verhogen vanwege het vervallen van de doelmatigheidsmarge (25%). Wie in 2022 is begonnen met het schenken van een deel van een jubelton, moet niet vergeten die schenking in 2023 te completeren. Een dga doet er goed aan dividenduitkeringen te timen, gezien een dividenduitkering dit jaar met 26,9% belastingheffing wordt getroffen, en volgend jaar deels met 24,5%. Ik wens u goede fiscale overpeinzingen en keuzes toe. Graag spreek ik u daar de komende maanden over.

Gerbrand van Elten | Senior Belastingadviseur
T 085-080 70 00
E gvelten@schuiteman.com

www.schuiteman.com