Heeft u gehoor gegeven aan de oproep mee te doen met ‘Dry January’ en een maand geen alcohol gedronken? En zo ja, is dat gelukt? De gedachte achter dit van oorsprong Britse initiatief is om het nieuwe jaar nuchter, fris en gezonder te starten. Hoewel het naar mijn mening niet verkeerd is om een bepaalde periode weg te blijven van een dergelijke hartversterking, vraagt het fiscaal ‘borrelen’ continu om een heldere blik.

Wat speelt er precies? Wanneer u uw bedrijf overdraagt kan, onder voorwaarden, gebruikgemaakt worden van de ‘BOR’, de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en inkomstenbelasting. Wanneer u bijvoorbeeld uw onderneming (gedeeltelijk) schenkt aan uw kinderen, geldt dat van die verkrijging de eerste € 1.134.403 (bedrag 2022) voor 100% is vrijgesteld, het meerdere voor 83%. Daarnaast kan de verschuldigde inkomstenbelasting worden doorgeschoven.

In bepaalde ‘kringen’ wordt de regeling als erg ruimhartig ervaren. Er is zelfs al een paar keer nadrukkelijk gehint op een aanpassing. De afgelopen jaren was het daarom met Prinsjesdag steeds weer de vraag of de BOR wel stand zou houden. Tot nu toe is dat wel het geval geweest.

In het coalitieakkoord Rutte IV is aangegeven dat na de evaluatie van de BOR in het eerste kwartaal van 2022 onderzoek plaatsvindt over hoe de faciliteit kan worden verbeterd. Dit met de insteek misbruik te voorkomen, zodat de regeling kan worden gebruikt waarvoor deze is bedoeld.

Voor de duidelijkheid. Het doel van de BOR is helder, namelijk het borgen van de continuïteit van de onderneming bij een overdracht. Hoewel het er op lijkt dat de regeling niet (helemaal) ‘droog’ komt te staan, moeten we tegelijk ook nuchter blijven. Het komt namelijk weleens voor dat de overheid ‘verbetering’ en ‘het voorkomen van misbruik’ anders ziet dan een ondernemer. Er is dus best een kans dat de regeling onder het mom van verbetering, toch versobert wordt. Mocht er bij u al iets beginnen op te borrelen voor wat betreft een bedrijfsopvolging, dan is het wat mij betreft zaak daar nu gevolg aan te geven. Dat kan een slok op een borrel schelen.

Bram Faber
Belastingadviseur
E: bfaber@schuiteman.com
T: 0342 - 41 12 00
www.schuiteman.com