BARNEVELD -  De gemeente Barneveld steekt volgend jaar 20.000 euro in een Europese lobby voor FoodValley. Tot nu toe leverde dat nog geen Europese subsidies voor Barneveldse bedrijven op.

Het gaat om een bedrag voor de lobby-werkzaamheden van ‘kwartiermaker’ Theo Neyenhuis. Neyenhuis, hiervoor adviseur van de gemeente Ede, is sinds april 2014 gestationeerd in Brussel namens de gemeenten Barneveld, Ede, Veenendaal, Wageningen, Nijkerk, Rhenen, Renswoude en Scherpenzeel. Zij dragen allemaal naar rato van het aantal inwoners bij aan de lobby die totaal ruim 125.000 euro kost. 

Verkennen
Neyenhuis verdient volgens de begroting ruim 85.644 euro per jaar met zijn lobby-werkzaamheden. Daarbij komt nog 22.825 euro voor huisvestings-, reis- en verblijfkosten en een werkbudget van 17.301 euro voor onder meer lidmaatschappen, representatiekosten en besprekingen. De kwartiermaker moet de bekendheid van de regio in Europa vergroten, samenwerking met andere Europese regio’s verkennen en ‘kansen op het gebied van positionering, kennisopbouw en fondsenwerving’ verzilveren.

‘Niet concreet genoeg’

Juist het binnenhalen van subsidies komt vooralsnog niet van de grond, blijkt uit een evaluatierapport. Dat zou mede komen omdat gemeenten zelf ‘niet concreet genoeg’ kunnen aangeven waarvoor geld moet worden binnengehaald. In het rapport wordt dan ook gepleit voor een betere informatie-uitwisseling. Gemeenten moeten weten wat er besproken is tijdens bijeenkomsten waar Neyenhuis aanschuift. Omgekeerd moet de lobbyist een concrete lijst met projecten krijgen zodat hij op zoek kan gaan naar Europese partners en subsidiemogelijkheden. Wel is volgens het evaluatierapport de bekendheid van FoodValley in Brussel toegenomen, waardoor ‘vertegenwoordigers op strategische posities in Brussel’ zelf om afspraken vragen of de regio willen bezoeken. Ook zijn er gesprekken over samenwerking gevoerd met andere Europese foodregio’s, zoals het Zweedse Östergötland. Samenwerking is belangrijk omdat het vaak een voorwaarde is voor deelname aan Europese programma’s en fondsen. De regionale vertegenwoordiging in Brussel betrof in eerste instantie een pilot. Onlangs besloten de deelnemende gemeenten om de lobby te verlengen.