Het was het gesprek van de dag. Het gevecht tussen kickboksers Badr Hari en de Roemeen Benny Adegbuyi. Dat Badr verloor was mogelijk een verrassing, net als het terugtrekken van de Belg Jamel Ben Sadik uit de wedstrijd met Rico Verhoeven. Er blijven echter nog steeds mooie  Glory-krakers over, zo begrijp ik.

Nou ben ik geen kickboks-expert en zelfs geen fan van deze sport, maar als rechtgeaarde belastingadviseur doet (of doen) boxen mij natuurlijk wel wat. Ik zie zeker parallellen tussen kickboksen en de strijd in de inkomstenbelasting om de juiste box.

De Belastingdienst ziet daarbij met name de dga als de grote fiscale uitdager. De dga kan namelijk, zo is de stellige overtuiging van ‘Den Haag’, naar believen (en naar hartenlust) switchen tussen de boxen om zo fiscaal voordeel te scoren. Dit door bijvoorbeeld te spelen met zijn of haar salaris, winsten op te potten en/of te lenen van de eigen bv. Box 2 wordt daarbij gezien als de ‘pretbox’ die de dga eenvoudig kan gebruiken om weg te duiken voor de belastingheffing in andere boxen. De Belastingdienst zoekt daarbij naarstig naar manieren om de dga in de juiste hoek te krijgen. In de juiste hoek voor de fiscus welteverstaan. En dat is de hoek van de ring waar de klappen vallen voor de ondernemer, soms zelfs met een onreglementair ‘knietje’, zoals het wetsvoorstel excessief lenen.

Toch opmerkelijk hoe de dingen soms lopen, want niet zo lang geleden was niet box 2, maar box 3 nog onze pretbox. De ‘walk in the park’ zoals Badr Hari box 3 zou noemen. Net als voor Badr, is ook de lol bij box 3 er inmiddels vanaf. Nu in deze box nog steeds niet het werkelijk rendement kan worden belast. En als we de staatssecretaris mogen geloven, dan duurt dat nog wel even.

Het ‘boxen’ in de inkomstenbelasting door het tikken (of kicken) van de meest voordelige fiscale box en daarmee uitkomst, is uiteraard toegestaan. Denk daarbij ook outside the box; uw spaargeld in box 2, of uw eigen woning(schuld) in box 3. Binnen de regels is daar zeker ruimte voor. Doe het wel goed, met het juiste advies, anders leiden dergelijke acties voor je het weet toch nog tot een fiscale knock-out.

Bram Faber
Fiscaal vennoot
Schuiteman Accountants & Adviseurs
T 0342-41 12 00
E bfaber@schuiteman.com

www.schuiteman.com