BARNEVELD - Goed nieuws voor u, als u een thuiswerkende ondernemer met een huurwoning bent. U mag een flink deel van de kosten van uw woning aftrekken van de winst.

De zaak
Een ondernemer gebruikt een werkkamer in zijn huurwoning voor zakelijke activiteiten zoals boekhouden, plannen en archiveren. De ondernemer wil zijn huurkosten aftrekken van de winst. De belastingrechter moet er aan te pas komen. De Hoge Raad oordeelt dat het huurrecht van een woning met een werkkamer inderdaad tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend. Hierdoor zijn alle huurkosten aftrekbaar. Voor het privégebruik van de woning moet een forfaitair bedrag tot de winst worden gerekend. Er geldt één voorwaarde. De werkkamer moet tenminste 10% van het woonoppervlak van de woning beslaan.

Aftrekbeperking kosten werkkamer
Maar we hebben toch te maken met strenge aftrekbeperkende fiscale spelregels die gelden voor een werkkamer in de woning van de ondernemer…? Dat moet toch een werkkamer zijn die je zelfstandig moet kunnen verhuren, met een eigen entree en eigen sanitair? Gelden die spelregels hier dan niet? Inderdaad, die gelden niet! Die regels zien namelijk op privévermogen.

Terug naar de zaak
De ondernemer in kwestie trekt bijna € 10.000 huurkosten af van zijn fiscale winst, en voor privégebruik telt hij slechts € 2.700 bij zijn winst. De fiscale winst daalt met ruim € 7.000. Wat moet u nu doen? Jurisprudentie heeft geen terugwerkende kracht. Wel kunt u met de Belastingdienst overleggen over het alsnog in aftrek brengen van huurkosten als dat een fiscaal jaar betreft dat nog niet definitief geregeld is (2015). Hierbij past de Belastingdienst termijnen streng toe. Voordat u het weet bent u te laat. Dus: einde vakantie, kom in actie!

Gerbrand van Elten | belastingadviseur |
gvelten@schuiteman.com | 06 15017274 |
@Gerbrand_Elten | Voorthuizen, augustus 2016

schuiteman.com