BARNEVELD - De aansluiting van de A1 op de A30 is in nationaal opzicht geen fileknelpunt en dus worden er op korte termijn geen maatregelen genomen om de  doorstroming te verbeteren. Dat blijkt uit een brief van verkeersminister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer. 

Verschillende politieke partijen hadden de minister in een motie gevraagd om oplossingen te zoeken voor de dagelijkse files rond Barneveld. Die zullen naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen als knooppunt Hoevelaken op de schop gaat.

De minister biedt nog een kleine opening. Later dit jaar gaat ze op een nieuwe manier de fileproblemen in Nederland in kaart brengen. Dan telt ook de economische schade van files mee bij het bepalen van prioriteiten in infrainvesteringen. Schultz van Haegen geeft aan dat ze dan opnieuw zal kijken of er maatregelen nodig zijn, naast de aanpassingen die de afgelopen jaren al gedaan zijn.

De Regio FoodValley, waar ook de gemeente Barneveld deel van uitmaakt, laat het daar niet bij zitten en nodigt de minister uit om zélf te bekijken hoe het met de filedruk rond Barneveld gesteld is. ,,De dagelijkse ervaring is dat tijdens de ochtenden avondspits lange files ontstaan in oostelijke en westelijke richting”, schrijft het regiobestuur.,, Een oplossing is een integrale aanpak van de zuidzijde van de aansluiting A1/A30. Dit is noodzakelijk om de regio en voornamelijk Barneveld, Nijkerk en Ede optimaal bereikbaar te houden.”