BARNEVELD -  Horecaondernemers en winkeliers in de gemeente Barneveld krijgen meer vrijheid van de gemeente Barneveld. Zo mogen horecagelegenheden straks de barbecue aansteken op het terras en krijgen winkeliers de gelegenheid om zitjes voor hun etalage te plaatsen. 

Dat staat in het nieuwe horecabeleid van de gemeente Barneveld, dat per 1 juli ingaat. De versoepeling van de regels moet zorgen voor meer levendigheid in de winkelcentra binnen de gemeente Barneveld. Het college bekijkt na een eerste pilotjaar wat de ervaringen zijn met betrekking tot de gevelzitplaatsen, barbecues en mobiele keukens op terrassen. Als er geen sprake is van gegronde klachten, dan wordt dit beleid voortgezet.

Horecaondernemers en winkeliers moeten zich wel aan een paar spelregels houden. Zo mag de barbecue of buitenkeuken op horecaterras geen oerlast voor de omgeving opleveren en moeten cafés en restaurants zich houden aan milieu- en brandveiligheidseisen. Voor winkeliers geldt dat zij een paar zitjes mogen plaatsen, bijvoorbeeld om gekochte producten van de betreffende winkel te nuttigen. 

 

In het nieuwe Barneveldse horecabeleid is verder alle nieuwe wet- en regelgeving van de afgelopen jaren verwerkt. Het gaat onder meer om de invoering van het rookverbod en de verhoging van de alcoholleeftijdsgrens. Het nieuwe beleid loopt tot en met 2020.