Je kent dat wel: een update van een computerprogramma of een update van een app op je smartphone… En dan ineens werkt alles anders. Wat is dit? Denk je dan. Maar stap voor stap pas je je gedragingen erop aan. Je went aan het andere kleur scherm of aan de andere manier van klikken.

Zo kennen we ook ieder jaar een nieuwe release van het Belastingplan. Aanpassingen in de belastingwetgeving die doorgaans per 1 januari in gaan. Dat vraagt om voorsorteren en aanpassing van ons gedrag, om anders klikken, anders werkt het allemaal niet meer en gaan we in ieder geval te veel belasting betalen.

Toch is er ook iets opmerkelijks aan de hand. Normaal gesproken is het zo dat als je een nieuwe release of update installeert, je vervolgens direct wijzigingen merkt. Bij de toepassing van de belastingregelgeving kan het zo zijn dat je ineens de gevolgen merkt van een maatregel uit een oud Belastingplan. Een maatregel die nu pas gaat werken of waar we nu pas de gevolgen van merken. In de wereld van de computer vinden we dat een virus, maar in belastingland lijkt dat een normale gang van zaken te worden…

Even een paar voorbeelden op een rijtje:
- De hypotheekrente die niet meer aftrekbaar is tegen 52%, maar slechts 50,5%. In 2017 50%, in 2018 49,5% enz.
- Het systeem van box 3 dat per 1 januari 2017 wijzigt, waardoor vermogens boven de ca. € 100.000 al zwaarder worden belast.
- Een verruiming van de mogelijkheid om belastingvrij te schenken voor de eigen woning (éenmalig € 100.000).
- Verhoging van tarieven in de inkomstenbelasting.

En dan zijn we natuurlijk in afwachting van wat er dan nog in het Belastingplan 2017 staat. Dit plan wordt kort na de verschijning van dit blad gepubliceerd. We weten al dat er regelgeving komt op het terrein van het pensioen voor de DGA van de BV. Maar ook wijzigingen voor de ondernemer, onder meer op het terrein van de bedrijfsopvolging worden verwacht.

Tijd om je instellingen te wijzigen in ieder geval! Ga met je adviseur in gesprek om nu stappen te zetten! Kennisnemen van het Belastingplan 2017 is in dat kader ook van belang. Daarvoor organiseren wij bij Visser & Visser door het hele land Prinsjesdagbijeenkomsten. Je bent van harte welkom.

Kijk op onze website, http://info.visser-visser.nl/prinsjesdagontbijt-2016, voor meer informatie.