BARNEVELD - Dit najaar vindt een groot onderzoek plaats onder zzp’ers in de gemeente Barneveld. Doel is om te achterhalen welke behoeften zelfstandige ondernemers hebben op het gebied van netwerkmogelijkheden, begeleiding en flexibele werkplekken.

Het onderzoek is een initiatief van zelfstandig ondernemer Ronald de Wilde met cultuurcluster Muziekschool/Schaffelaartheater en wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Barneveld en Tianne van Woudenberg (Meet & Discover!). ,,De gemeente Barneveld telt ongeveer 4.500 zzp’ers. Als je het afzet tegen het totaal aantal inwoners, hebben we na Amsterdam zelfs de meeste zzp’ers van Nederland. Het is een grote groep waar veel voor geregeld is, maar waarvan we graag de verdere behoeften in kaart willen brengen.

Online enquête

De Wilde wil zzp’ers uiterlijk begin oktober benaderen met een online enquête. Daarin komen twee belangrijke thema’s aan de orde. ,,Ik wil weten of zzp’ers op zoek zijn naar flexibele werkplekken, waar die zouden moeten liggen en welke faciliteiten zo’n locatie zou moeten hebben. Ook wil ik weten of er behoefte is aan mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en kennis te delen en of er vraag is naar coaching en begeleiding”, aldus De Wilde.

Marktonderzoek

De Barnevelder - oud-voorzitter van SDVB en tegenwoordig als bestuurslid betrokken bij Het Schaffelaartheater - valt sinds dit jaar in zijn eigen onderzoeksdoelgroep. Na een loopbaan die hem onder meer langs Rabobank Nederland en Rabobank Amsterdam voerde, begon hij in april zijn eigen bureau De Wilde Marketing & Communicatie. ,,Voor mij is het ook een marktonderzoek”, geeft de zelfstandig ondernemer aan. ,,De zzp-markt is ogenschijnlijk heel groot en ik verwacht dat die de komende jaren verder zal groeien omdat bedrijven steeds vaker werken met flexibele schillen. Tegelijkertijd zullen de behoeften erg variëren. Een kenniswerker die na dertig jaar in vaste dienst bij een reorganisatie zijn baan is verloren, zal hele andere wensen hebben dan de jonge loodgieter die voor zichzelf begint. Dat is belangrijk om te weten als je diensten voor deze doelgroep wilt gaan aanbieden.”

Pilot

Doel is om op basis van de uitkomsten een netwerkbijeenkomst te organiseren en een pilot te starten, laat De Wilde weten. Voorwaarde is wel dat er een business case samen te stellen valt. ,,Daarom wil ik ook weten of zzp’ers bereid zijn om te betalen voor bijvoorbeeld een flexibele werkplek en begeleiding. En welk bedrag zij daar dan reëel voor vinden. Het is namelijk makkelijk om aan te geven dat je ergens behoefte aan hebt als je daar niet voor hoeft te betalen.”

Meedoen aan het onderzoek? De link naar de online enquête zal binnenkort gepubliceerd worden op businessinbarneveld.nl