BARNEVELD - De gemeente Barneveld gaat onderzoek doen naar een compacter centrumwinkelgebied. Het onderzoek wordt gedaan door Seinpost Adviesbureau en is onder andere bedoeld om leegstand van winkelpanden zoveel als mogelijk tegen te gaan.

,,De gemeente Barneveld is op veel fronten bezig om de lokale economie te ondersteunen en centrumgebieden te versterken. Samen met private partners heeft de gemeente het initiatief opgepakt om het Barneveldse centrum zo compact en aantrekkelijk mogelijk te houden. Dit is onder andere nodig in verband met de hevige concurrentie van omliggende dorpen en steden, maar ook om tegenwicht te bieden aan de groei van webshops. Leegstand in het centrum doet afbreuk aan de beleving van het centrum. De gemeente wil hier, samen met ondernemers en vastgoedeigenaren, adequate oplossingen voor vinden", meldt het in een persbericht.

Winkels, bedrijven en thuiswerkers

De gemeente Barneveld zoekt eind september of begin oktober contact met een aantal verspreid liggende winkels en bedrijven en bekijkt of de ondernemers groeikansen zien en/of verplaatsingsbehoefte hebben, maar wellicht tegen hobbels aanlopen. Door met deze ondernemers in gesprek te gaan, ontstaat een (eerste) beeld over mogelijkheden en kansen. Seinpost Adviesbureau assisteert bij dit onderzoek.

De gemeente zoekt daarnaast ook contact met ondernemers die vanuit huis bezig zijn (de zogeheten ‘wijkeconomie’) maar wellicht plannen hebben om naar het centrumwinkelgebied te verhuizen. Van de in totaal ongeveer 1800 bedrijven-aan-huis worden er 50 schriftelijk benaderd. Zij ontvangen in de laatste week van september een korte vragenlijst waardoor de gemeente een beter beeld van het bedrijf krijgt. Als de betreffende ondernemer dit wil, is ook een gesprek bij hem of haar thuis mogelijk. Hierbij denkt de gemeente aan ondernemers met bijvoorbeeld een webshop of ondernemers die aan ruimtelijk- en/of interieurontwerp doen. Als deze aanpak aanslaat, worden mogelijk ook andere sectoren benaderd.

Meedoen aan het onderzoek als ondernemer

Ondernemers die niet door Seinpost Adviesbureau worden benaderd, maar wel een visie hebben of een reactie willen geven, kunnen contact opnemen met het team Economische Zaken van de gemeente Barneveld, via T 14 0342 (netnummer niet nodig) of via ondernemersloket@barneveld.nl.