BARNEVELD - Bedrijven die zich bezighouden met innovatie doen er goed aan om op korte termijn belastingvoordeel te claimen via de innovatiebox. De regeling staat namelijk ter discussie.

Dat meldt Schuiteman Accountants & Adviseurs. Het Barneveldse kantoor adviseert bedrijven over de mogelijkheden om nog een gunstige meerjarige overeenkomst te sluiten met de Belastingdienst.

Er zijn momenteel verschillende stimuleringsregelingen voor bedrijven die zich bezighouden met innovatie of de ontwikkeling en verbetering van producten en processen. Zo kunnen bedrijven fiscaal voordeel behalen via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en met de Research and Development Aftrek (RDA). Het sluitstuk is de innovatiebox waarmee de winsten uit een octrooi of een WBSO-project worden belast tegen slechts 5 procent in plaats van tegen het normale tarief van 25 procent.

Door de regelingen loopt de Nederlandse schatkist honderden miljoenen euro’s mis. Verder betwijfelen diverse bewindslieden het effect van de belastingmaatregel en vraagt de Europese Commissie zich af of de regeling geen verboden staatssteun is. Dit najaar wordt de regeling geëvalueerd. ,,Hoe hard ondernemend Nederland ook schreeuwt, de vraag rijst hoe lang de regeling in haar huidige vorm gehandhaafd zal blijven”, aldus Schuiteman.

schuiteman.com