BARNEVELD - Tal van Barneveldse bedrijven hebben plannen om naar het nieuwe Harselaar-Zuid te verkassen, maar er zijn maar weinig ondernemers die al openheid van zaken willen geven. En dat terwijl de gemeente Barneveld het liefst in juli al grond wil uitgeven.

Dat blijkt uit een rondgang van Business in Barneveld. Diverse ondernemers laten off the record weten dat ze opties hebben genomen op een kavel, maar dat er nog geen handtekeningen gezet zijn.
Eén van de bedrijven die geen geheim maakt van de vergevorderde verhuisplannen is ROM BV, producent van rioolreinigings- en toiletservicematerieel. Het huidige huurpand op de hoek van de Harselaarseweg en de Handelsweg is veel te klein geworden voor het groeiende bedrijf. ,,Het is al langere tijd de wens om een eigen pand te bouwen. Het nieuwe pand dat gepland staat op Harselaar Zuid is ongeveer drie keer zo groot”, vertelt woordvoerder Annemarie van Beek.

Bouwen
ROM bv opereert wereldwijd en heeft dealers in veertig landen. In Barneveld werken circa vijftig medewerkers. De plannen voor de verhuizing zijn nog niet definitief benadrukt woordvoerder Annemarie van Beek. ,,We hebben een optie op een perceel bij de Esvelderbeek, de architect is er ook al mee aan de slag geweest, maar we zitten nog wel met ons moederbedrijf om de tafel. Als alles doorgaat, willen we na de zomer de schop in de grond hebben.’’
Voor Hoeflon (Bellstraat op bedrijventerrein De Valk) geldt ook dat de plannen in een vergevorderd stadium zijn. De groeiende producent van compacte kranen kan geen kant meer op op deze locatie. ,,De ruimte hier is veel te klein geworden,’’ aldus een Hoeflon-medewerker. Een eventuele verhuizing zou aan het einde van 2016 zijn beslag moeten krijgen.

Fase 1
Het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt in fasen ontwikkeld. De eerste fase omvat 34 netto hectare bedrijfsgrond, waarvan 28 hectare in handen is van de gemeente Barneveld en 6 hectare eigendom is van Vink. Van de gemeentegrond is inmiddels 20 hectare bedrijfsgrond onder optie, laat woordvoerder Bertil Rebel namens de gemeente Barneveld weten.
Uiteindelijk is er in totaal circa 100 hectare industrieterrein te vergeven. Het is één van de weinige plekken in Gelderland waar zich nog bedrijven tot en met milieucategorie 5.1 mogen vestigen. Het terrein wordt aan de zuidkant ontsloten door een nieuwe verbindingsweg naar de Wesselseweg en aan de noordkant via de verlengde Mercuriusweg. De werkzaamheden aan de infrastructuur worden op dit moment afgerond.