Terwijl sommige werknemers nog genieten van hun zomervakantie, hebben anderen alweer hun oog laten vallen op verlofuren voor de herfst- en kerstvakantie. Hoe zit het eigenlijk met al die verschillende soorten verlof? En gelden die ook voor een dga?

Sinds de Europese wetgeving die op 2 augustus 2022 van kracht werd, zijn er in Nederland diverse verlofsoorten ontstaan. Tegenwoordig spreken we over wettelijk en bovenwettelijk verlof, seniorenverlof (op de Veluwe ook wel gekscherend “ouwe lullendagen” genoemd), geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof, evenals betaald en onbetaald ouderschapsverlof. En dan is dit nog maar het topje van de ijsberg. Voeg hieraan de variatie in uitbetaling, van 100% tot minder, en het is begrijpelijk dat dit verloflandschap soms als een doolhof aanvoelt.

Verlofuitdagingen voor werkgevers
Neem bijvoorbeeld het geval van een mannelijke werknemer die volgend jaar vader wordt. Zijn voornemen om al zijn verlofrechten op te nemen resulteert in bijna ‘32 weken’ afwezigheid. Geen aaneengesloten periode, maar toch een uitdaging die een werkgever moet zien op te vangen. Dit geldt niet alleen voor mannen; ook vrouwelijke werknemers hebben na hun 16 weken zwangerschapsverlof recht op (on)betaald ouderschapsverlof. Al met al vergt dit ongetwijfeld enorme flexibiliteit van de overige teamleden om het werk op te vangen.

Verlof voor dga
Laten we niet vergeten dat de nieuwe verlofrechten niet enkel van toepassing zijn op werknemers. Ook de dga's kunnen aanspraak maken op betaald aanvullend geboorte- en ouderschapsverlof. Echter, er gelden specifieke criteria en voorwaarden waaraan voldaan moet worden, vooral voor de dga. Belangrijk om te vermelden is dat de uitkering voor de dga gebaseerd is op het wettelijk minimumloon, niet op het persoonlijke salaris. Dit maakt het nemen van verlof als dga een evenwichtsoefening tussen persoonlijke behoeften en zakelijke verantwoordelijkheden.

Navigeren door dit complexe verloflandschap kan uitdagend zijn. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor inzichten op maat.

Erik Kuiter | Salarisadviseur
E ekuiter@schuiteman.com
T 085 080 7074
www.schuiteman.com