Yes! Vrije ruimte… Dat klinkt goed, al zeg ik het zelf. In ieder geval beter dan waar we sinds vorig jaar maart mee te maken hebben. Geen anderhalve meter, maar vrije ruimte. Hou dat vast!

Laat die vrije ruimte nou ook dit jaar extra voordelig uitpakken. Ik heb het dan over de vrije ruimte in de werkkostenregeling, beter bekend onder de afkorting WKR. Of zoals ik het meestal noem: de rubriek van eten, drinken en vrolijk zijn.

Hoeveel vrije ruimte heeft u nog?
Mijn eerste tip: check nu hoeveel vrije ruimte u dit jaar nog heeft. Even wat technische info: de vrije ruimte over uw fiscale loonsom tot en met € 400K is 3% en over het meerdere bedraagt de vrije ruimte 1,18%. Dus bij een loonsom van € 1.000K bedraagt de vrije ruimte € 19.080 (€ 400K x 3% + € 600K x 1,18%).

Wat kunt u met de vrije ruimte doen?
Heeft u nog voldoende vrije ruimte over, dan volgt hier mijn tweede tip: bepaal nu wat u met deze fiscale faciliteit gaat doen. U zou uw medewerkers een thuiswerkvergoeding kunnen geven, ter compensatie van de onbelaste reiskostenvergoeding die per 1 oktober 2021 bij thuiswerken komt te vervallen. De vrije ruimte mag ook gebruikt worden om een (extra) bonus uit te keren. Houd dan wel rekening met de gebruikelijkheidstoets en de doelmatigheidsgrens van € 2.400. Een extra mooi kerstpakket behoort natuurlijk ook tot de fiscaalvriendelijke mogelijkheden, net als een fietsregeling, producten uit eigen bedrijf of een personeelsfeest.

Neem gerust contact met me op wanneer u meer wilt weten over uw vrije ruimte. Er kan veel. Houd er ook rekening mee dat vrije ruimte die niet wordt benut, niet kan worden meegenomen naar een volgend jaar. Met andere woorden (en dat geldt zeker voor nu): benut de vrije ruimte zolang het kan!

Bert van Dijk
Senior Salarisadviseur
E bvdijk@schuiteman.com
T 0342-41 12 00

www.schuiteman.com