Zonder de inzet van vrijwilligers kunnen veel organisaties niet functioneren. Bijna de helft van onze bevolking zet zich jaarlijks in als vrijwilliger, aldus het CBS.

Een vrijwilliger doet het niet voor het geld, maar krijgt soms wel een vergoeding. Daarbij kan de vrijwilligersregeling worden benut. Op grond van die regeling hoeft een organisatie zonder winstoogmerk over vergoedingen aan vrijwilligers geen loonbelasting in te houden. Bovendien hoeft een vrijwilliger er geen inkomstenbelasting over te betalen. 

 Sommige onderdelen van de vrijwilligersregeling zijn overduidelijk, zoals de maxima van momenteel € 180 per maand en € 1.800 per jaar. Toch heb ik als belastingadviseur regelmatig te maken met misverstanden over de regeling. Daarom zet ik hierna een aantal kansen en bedreigingen op een rij. 

• De regeling kent geen kostenvergoeding, maar een forfaitaire tegemoetkoming. Het is niet relevant of de vrijwilliger kosten heeft gemaakt.

• Een vrijwilligersvergoeding is all-in. Dit betekent dat de vrijwilligersvergoeding niet mag worden aangevuld met andere vergoedingen.

• Het is toegestaan om van meerdere organisaties een onbelaste vrijwilligersvergoeding te ontvangen. Maar als het totaal van de vergoedingen boven de maxima uitkomt, moet dat in de aangifte inkomstenbelasting worden verwerkt. 

• De regeling kan worden toegepast door ANBI’s, sportorganisaties en door niet aan de vennootschapsbelasting onderworpen organisaties.

• Vergoeding van kosten zonder beloning voor de arbeid heeft met de regeling niets te maken. Kosten mogen dan integraal worden vergoed. Zelfs de welbekende 19 cent per kilometer geldt niet.

• Niemand kan beroepsvrijwilliger zijn. Vrijwilligerswerk wordt juist niet bij wijze van beroep verricht. Bij een uurloon tot € 5 (€ 2,75 tot 21 jaar) mag worden uitgegaan van vrijwilligerswerk. De vergoeding is dan zo laag dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk.

 Juist wanneer er gewerkt wordt met vrijwilligers, is het zuur als de Belastingdienst achteraf roet in het eten gooit. Het toepassen van de vrijwilligersregeling is dus fiscaal niet vrijblijvend.

Meer weten over de vrijwilligersregeling? Graag sta ik u te woord, eerst vrijwillig en daarna bij wijze van beroep.

Gerbrand van Elten
Senior Belastingadviseur
T 0342-47 34 44
E gvelten@schuiteman.com

www.schuiteman.com