BARNEVELD - Welke rol is er weggelegd voor de gemeente Barneveld op het toneel van de wereldeconomie? Die vraag heeft het college beantwoord door negen speerpunten te formuleren. 

 

Uit de nieuwe nota Internationaal Economisch Beleid blijkt dat Barneveld vooral een faciliterende rol voor zichzelf ziet weggelegd. Zo wil de gemeente bedrijven en regio-partners op verzoek faciliteren bij de ontvangst van buitenlandse delegaties, bedrijven informeren of ondersteunen bij het aangaan van internationale relaties of als mede-organisator fungeren bij handelsmissies van Barneveldse ondernemingen en instellingen. Ook moet er zowel online als offline meertalige informatie over Barneveld en het lokale bedrijfsleven beschikbaar komen.

Andere speerpunten staan in het teken van samenwerken en lobbyen. Zo hecht het college aan een permanente vertegenwoordiging van Regio FoodValley in Brussel en wil het beter aansluiten op ontwikkelingen in de Euregio Rijn-Waal. Om buitenlandse bedrijven te verleiden om zich te vestigen in Barneveld, ziet de gemeente een sterkere samenwerking met Oost NV voor zich. Tot slot wil Barneveld de ontwikkeling van PTC+/Poultry Expertise Centre tot een zelfstandig internationaal kennis- en trainingscentrum voor de pluimveesector stimuleren.

Aanleiding voor de nota is de politieke ophef die ontstond na een internationale handelsmissie in 2015. De gemeenteraad zette stevige vraagtekens bij de noodzaak van gemeentebestuurders om op reis te gaan naar Zuid-Korea en voelde zich onvoldoende geïnformeerd. ,,Dit beleid draagt bij aan de toegang tot de internationale markt voor bedrijven en instellingen, het profileren en versterken van de regio en de gemeente Barneveld als een uitstekende vestigingslocatie voor het internationaal geörienteerde bedrijfsleven en zorgt dat nieuwe bedrijvigheid en kennisinstellingen (kunnen) worden aangetrokken", stelt het college. Eind september blijkt of de gemeenteraad zich kan vinden in de internationale rol die Barneveld voor zichzelf ziet.