BARNEVELD - De gemeente Barneveld kan beginnen met de aanleg van het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid, nu de Raad van State het bezwaar van Bosch Beton heeft afgewezen. Bedoeling is dat bedrijven in het eerste kwartaal van 2016 kunnen starten met de bouw.

De gemeente Barneveld laat in een persbericht weten ‘ongelooflijk blij’ te zijn met de uitspraak van de Raad van State. ,,Na jaren van voorbereiding en alle procedures die tegen het bedrijventerrein werden gevoerd, gaan we het bedrijventerrein nu echt realiseren. Dat is vooral fantastisch nieuws voor onze ondernemers”, aldus wethouder De Kruijf, die ook wijst op het feit dat er nu een einde lijkt gekomen aan de geldverslindende procedures rond de voorbereiding van het nieuwe industrieterrein.

Gefaseerde ontwikkeling

Het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt in fasen ontwikkeld. Het bestemmingsplan dat nu onherroepelijk is geworden, heeft betrekking op de eerste fase en omvat 34 hectare netto uitgeefbare bedrijfsgrond. Het gaat om een gebied aan de oostkant van Harselaar-Zuid waar de gemeente Barneveld de meeste grond in bezit heeft. Het is nog niet bekend wanneer de overige delen van Harselaar-Zuid, waar aannemingsbedrijf Vink veel grondposities heeft, wordt gerealiseerd. 

Werkzaamheden

De realisering van het bedrijventerrein Harselaar-Zuid Fase 1a bestaat uit drie onderdelen: 

- Ontwikkeling van het bedrijventerrein;
- Realisering van een wegverbinding tussen de Wesselseweg en het nieuwe bedrijventerrein, die tevens als omleidingsroute voor de te bouwen Harselaartunnel wordt gebruikt;
- Aanpassen van de noordelijke op- en afrit bij de A1/Harselaar, die nodig is voor een optimale verkeersafwikkeling.

Planning

De gemeente Barneveld bereidt op dit moment een definitieve inrichtingstekening van het nieuwe bedrijventerrein voor. Vervolgens wordt het bestek opgesteld en volgt de aanbestedingsprocedure. Naar verwachting start de gemeente op 1 december 2015 met de uitvoering van de werkzaamheden. De eerste bouwrijpe kavels kunnen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2016 worden uitgegeven. 

Historie

De eerste plannen voor Harselaar-Zuid dateren al vanuit 1989. Door een mix van trage ambtelijke molens, talloze bezwaarmakers met verschillende agenda’s, plannen die juridisch niet waterdicht bleken, ongelukkige samenwerkingen, tegengestelde belangen en ruzies liepen de voorbereidingen keer op keer spaak. Daardoor moest de gemeente Barneveld veel bedrijven teleurstellen die zich binnen de gemeentegrenzen wilden vestigen of hervestigen.  ,,We hadden veel plannen, maar geen grond, onder andere vanwege de procedures die tegen de plannen werden gevoerd", aldus wethouder De Kruijff. ,,We zagen met lede ogen bedrijven uit de gemeente Barneveld vertrekken om zich elders (in de regio of in Nederland) te vestigen. Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, kunnen we weer grond verkopen. Vanwege de verschillende toegestane (ook hogere) milieucategorieën die zich op Harselaar-Zuid mogen vestigen, verwachten we veel belangstelling voor dit bedrijventerrein.”

Lees ook: 25 jaar Harselaar-Zuid, jubileum zonder feestje.