Belasting betalen is niet de grootste hobby van de meeste wereldburgers. Dat is op zich ook niet zo heel raar, als we weten hoe belasting weleens wordt omschreven, namelijk ‘een gedwongen betaling aan de overheid, waar geen direct aanwijsbare tegenprestatie tegenover staat’.

Ondernemen en iets moeten, dat voelt niet helemaal goed. Zeker als je er ook nog eens niet duidelijk iets voor terugkrijgt. En toch lijkt het allemaal gelegaliseerd… Het staat toch allemaal in de wet en het overkomt je dan toch ook, net als de inbraak bij je thuis?

Houd zelf de regie
Belasting betalen is niet iets dat u hoeft te overkomen. Een goede planning en het periodiek nadenken over optimalisatie kan ervoor zorgen dat de belastingdruk in ieder geval binnen aanvaardbare grenzen blijft. De Hoge Raad heeft in het verleden al eens gezegd dat het zoeken naar het laagste punt, binnen wettelijke kaders, toegestaan en aanvaardbaar is. Een belastingplichtige mag de meest optimale fiscale route opzoeken. Echter, wilt u die bereiken dan moet u er wel wat aan blijven doen. Praat daarom periodiek met uw adviseur over het thema belastingen… alleen dan houdt u zelf de regie!

Soms toch diefstal?
Ons nationale belastingsysteem is niet altijd even rechtvaardig. In sommige gevallen wordt dubbel belasting geheven en in bepaalde situaties is de belastingdruk wel heel erg hoog. En hoewel een formele wet niet mag worden getoetst aan de Grondwet, kan deze toetsing wel aan bijvoorbeeld Internationale mensenrechtenverdragen plaatsvinden. Een onderdeel daarvan is het verbod op ongerechtvaardigde eigendomsontneming. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als de belastingdruk hoger is dan het feitelijke inkomen. Een situatie die zich voordoet bij een spaartegoed met een zeer lage rente, terwijl er zich toch een substantiële heffing in box 3 voordoet. Denk ook aan de situatie van verhuurde woningen, waar er sprake is van inkomstenbelastingheffing in box 3, verhuurderheffing en dan ook nog de gemeentelijke WOZ-belasting. Ook voor deze vorm van diefstal belt u het rechercheteam van Visser & Visser.

In beweging
Belastingwetgeving is niet statisch. Steeds vinden wijzigingen plaats. Op dit moment ligt er een duidelijke focus op internationaal werkende bedrijven. Onder meer binnen Europees verband is men bezorgd dat de grondslag wordt uitgehold, doordat sommige landen weinig belasting heffen. Men overweegt zelfs aanvullende belasting te gaan heffen. Op ons kantoor in Dubai houden we dit natuurlijk strak in de gaten. Hoe het ook zij: belastingheffing is een substantiële post in uw verlies- en winstrekening. Zorgt u dat u hier steeds aandacht voor heeft?

Chris Dijkstra Belastingadviseur bij Visser & Visser, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen

visser-visser.nl