In mijn vorige artikel van begin dit jaar heb ik u meegenomen in de wereld van de Online Jaarrekening en heb ik ook de term SBR laten vallen. Wat is dat nu SBR?

Je zou het niet zeggen, maar in 1998 wordt al voor het eerst gesproken door de Amerikaanse beroepsorganisatie voor accountants over de mogelijkheden van XML (de taal waarop SBR is gebaseerd) voor financiële rapportage.
Nu, 18 (!) jaar later, krijgt u als ondernemer in het MKB er echt mee te maken. Vanaf boekjaar 2016 is voor ondernemers de verplichting in de klasse ‘klein’ om de jaarrekening elektronisch - dus via SBR - te deponeren.

Wat is SBR?
“SBR is de nationale standaard voor de digitale uitwisseling van alle bedrijfsmatige rapportages.” De Kamer van Koophandel is één van de gebruikers van deze standaard. Maar niet alleen de Kamer van Koophandel. Ook de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de banken gebruiken SBR voor hun kredietrapportages.

Voordelen SBR
Er zijn enkele belangrijke redenen om SBR te gebruiken:

  • Eenvoudiger en sneller samenstellen van financiële rapportages
  • Betere integratie in bedrijfsproces
  • Beter gebruik van gegevens
  • Afschaffen van papieren rapportage
  • Eenvoudiger en sneller samenstellen van financiële rapportages.

Enthousiast
Daar gaat ons hart bij Visser & Visser sneller van kloppen. Wij hebben ons de afgelopen tijd de volgende vraag gesteld: eenvoudiger, sneller, efficiënter samenstellen met volledige integratie van SBR, hoe kan Visser & Visser dat voor haar klanten realiseren?

Realtime inzicht
Klanten van Visser & Visser hebben realtime inzicht in hun bedrijfsvoering door middel van hun Online Dashboard. Daarin krijgen ondernemers in een helder en grafisch overzicht hun belangrijkste KPI’s te zien. Hierdoor zitten ze kort op de bal, kunnen ze tijdig schakelen en vergroten ze het inzicht in de financiële prestaties van hun onderneming.

Meer weten over de mogelijkheden die SBR u biedt? Neem contact op met Jaap van Beek of Arjan Heijns.

drs. Jaap van Beek RA
Accountant bij Visser & Visser