Heeft u dat ook? Dat alles nog even snel afgehandeld moet worden voor de Kerst? Vorig jaar noemde ik dat eindejaarstress.

Je ziet dat gedrag uiteraard ook in onze praktijk. Iedereen komt vlak voor Kerst terug op alle zaken die al veel te lang liggen. Maar het is ook goed om dingen af te handelen. Niet alleen praten, maar vooral ook doen. Op onze website staat daarom ook mijn motto: “Kennis, visie, doen!”

Toch heeft het leven van een belastingadviseur op weg naar Kerst ook nog een andere, minder vredige dimensie. En dat is de behandeling van het Belastingplan, dat doorgaans vlak voor Kerst wordt afgehandeld in de Eerste Kamer. Veel regelgeving die ingaat op 1 januari, met ieder jaar weer een close finish voor de Kerst. Weer een aantal wijzigingen die om actie vragen soms nog dit jaar, anderen begin volgend jaar. Bent u ondanks de eindejaarstress wel in actie?

Het leven speelt zich al lang niet meer alleen in Nederland af. Dus met alleen turen naar het Belastingplan komt de fiscalist op weg naar Kerst ook niet weg. Juist ook binnen Europa, maar ook wereldwijd zijn er veel ontwikkelingen op fiscaal terrein. Wat betekent dat voor je onderneming in het buitenland of voor die vakantiewoning in de bergen die op Kerstbezoek zit te wachten?

Ondertussen is de wereld op weg naar Kerst flink in beweging. Wat vooral opvalt is dat er dingen gebeuren die slechts weinigen voorspellen. Trump wordt president, de rente loopt op, beleggers rekenen op een eindejaarsrally en een referendum in Italië zorgt voor onzekerheid rondom de euro.

Samen met de familiebedrijven denkt de fiscalist op weg naar Kerst na over de toekomst. Over het veiligstellen van vermogen, over de positie van de kinderen of anderen die betrokken zijn bij de onderneming. Terwijl de boterletter van Sinterklaas net achter de kiezen is, is er even aandacht voor taaie documenten. Maar ook voor glinsterende (fiscale) regelingen in binnen- en buitenland.

Wat kan er veel, maar wat gebeurt er vaak te weinig. De kerstkleding wordt gekocht, maar zit uw (Barneveldse) onderneming er wel al gezond bij? Bent u voorbereid op een gure Kerst of juist een sprankelende kans?

De fiscalist overziet op weg naar Kerst het slagveld. In alle rust spreekt hij met de ondernemer over de dagen na Kerst. Gelukkig in de wetenschap dat Kerst veel meer is dan alleen cijfers, fiscaliteit en resultaten.

Ik wens u alvast goede kerstdagen met goede overpeinzingen.

Chris Dijkstra is Partner/Belastingadviseur bij Visser & Visser Accountants en Adviseurs

www.visser-visser.nl