Heb je de zaken in Nederland goed op orde en wil je nu de eerste stappen over de grens zetten? Dan is Duitsland de meest logische volgende markt voor veel Barneveldse bedrijven.

Alleen al over vlak over de grens bij Arnhem wonen 18 miljoen potentiële klanten in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. De Duitse cultuur lijkt bovendien veel op die van ons en ook logistiek is Duitsland goed te bedienen.

Aandachtspunten bij handel in de EU
Denk je na over internationale expansie? Dan is het goed om te weten dat de fiscale regelgeving op het gebied van internationale handel in Europa vergaand is geharmoniseerd, wat de uitwisseling van goederen en diensten in Europa makkelijker maakt dan menig ondernemer denkt. Voor e-commerce heb je sinds 1 juli bijvoorbeeld de UUnieregeling, waardoor het eenvoudiger wordt om in Nederland - onder voorwaarden - je buitenlandse omzet aan te geven. Maar ga je in het buitenland zelf produceren en/of daar goederen opslaan? Dan krijg je ongetwijfeld te maken met lokale nationale (belasting)wetgeving.

Praktijkcase: e-commerce over de grens
Stel je voor dat je via Amazon verkoopt aan Duitse consumenten. Dat deed je eerst vanuit Barneveld, maar omdat het aantal orders steeds verder toeneemt besluit je de logistieke afhandeling voortaan te laten verlopen via een warehouse in Düsseldorf. Dan moet je in Duitsland omzetbelasting betalen, waarvoor je een Duits omzetbelastingnummer nodig hebt. Mogelijk heeft dit ook consequenties voor de Duitse loonheffingen en winstbelasting. Wat voor jouw bedrijf het meeste interessant is? Daar kunnen onze internationale fiscalisten je over adviseren.

Internationaal team & German Desk
Visser & Visser heeft een team Internationaal Business, voor bedrijven die over de grens zaken (willen gaan) doen. Het team bevat specialisten die je helpen bij juridische, financiële en fiscale zaken in het buitenland. Voor bedrijven die zich richten op de Duitse markt is er een speciale German Desk. Dit kantoor bevindt zich aan de grens met Duitsland - in Doetinchem – en biedt praktische ondersteuning, bijvoorbeeld bij het oprichten van een GmbH of het aanvragen van een Duits omzetbelastingnummer. Zo helpen we jou op een praktische én strategische manier om internationale kansen te pakken!

Erik Bakker is manager van het team International Business van Visser & Visser. Heb je een vraag over internationaal zaken doen of wil je een keer sparren? Neem contact op via hbakker@visser-visser.nl.

www.visser-visser.nl