Maak je geen zorgen als je zzp'ers inhuurt, zegt staatssecretaris Wiebes. Met die DBA valt het allemaal wel mee. Is dat ook zo of moet je je toch zorgen maken?

Hoe zat het ook al weer?
?Bedrijven konden tot mei van dit jaar naar hartelust zzp'ers inschakelen. Lekker voordelig, want dat scheelt een smak aan sociale premies en pensioenbijdrage. Met een VAR-verklaring gaf de zzp'er aan dat hij inderdaad als zelfstandige functioneerde. Die VAR vrijwaarde jou als opdrachtgever van naheffingen. Ook als er in feite eigenlijk helemaal geen sprake was van zelfstandigheid. Bijvoorbeeld omdat de zzp'er uitsluitend voor jou werkte en je jaarlijks functioneringsgesprekken hield. ??

Wat is er veranderd??
Om die schijnzelfstandigheid aan te pakken, is de wet veranderd. Als er sprake is van een verkapt dienstverband, kan je nu wél een naheffing krijgen. Als werkgever kan je dat risico afdekken door een overeenkomst te sluiten die aan bepaalde eisen voldoet. Uit deze overeenkomst moet blijken dat er sprake is van zelfstandigheid. Het is wel belangrijk dat de overeenkomst klopt met de praktijk, omdat je anders later alsnog in de problemen kunt komen.??

Wat is het gevolg??
Door de veranderende wetgeving zijn veel bedrijven huiverig geworden. Zij nemen even helemaal geen zzp'ers meer aan. In de eerste vijf maanden na de invoering van de wet DBA raakten zo'n 27.000 zzp'ers opdrachten kwijt. ??

Wat zegt de staatssecretaris?
Al die ophef is een storm in een glas water, vindt Wiebes. Eigenlijk zijn de regels nauwelijks veranderd. Schijnzelfstandigheid was altijd al verboden, maar werd nooit bestraft. Nu kan dat wel. Maar als jij gewoon werkt met échte zzp'ers die concrete opdrachten uitvoeren voor wisselende werkgevers, is er niets aan de hand. Dan heb je niet eens een modelovereenkomst nodig. Goedwillende ondernemers zullen volgens Wiebes niet beboet worden, wie de boel probeert te flessen wordt vanaf mei 2017 wél aangepakt.??

Geeft dit genoeg zekerheid?
?Dat is de hamvraag. Het antwoord hierop hangt af van de concrete omstandigheden. Het is in elk geval verstandig om ervoor te zorgen dat de overeenkomsten in orde zijn. Daar helpen wij graag bij.

mr. Jaap Wolleswinkel is advocaat bij
Wolleswinkel Advocaten

 

www.wolleswinkel.nl