Het schrijven van columns voor Business in Barneveld gaat mij altijd zeer gemakkelijk af. In een uurtje, met soms wat feedback van de mensen van Hiemstra Media, draaide ik de tekst in elkaar.

Het doel van mijn columns is tweeledig geweest Enerzijds om mijn bedrijf op de kaart te zetten in onze ondernemende gemeente. Anderzijds om jullie kennis te laten maken met mijn kijk op coaching. Met name omdat, juist in onze omgeving, de vraag voor coaching door veel mensen als zwaktebod wordt ervaren. Blijkbaar kun je het dan niet alleen.

Hoe het komt dat hulp zoeken niet als één van de gemakkelijkste vragen wordt ervaren, is denk ik diep geworteld in de Nederlandse samenleving. Niet piepen, niet zeuren, hard werken, zijn hiervoor goede ingrediënten geweest. En op sommige plekken in Nederland – ik noem geen namen ;-) – wordt dit adagium nog veel gehanteerd.

Om je een andere kijk rondom het vragen om hulp te bieden, bij dezen mijn gedachte: Het heeft vooral met timing maken. Als je op het punt bent aangekomen dat je écht om hulp moet gaan vragen, staat het water je eigenlijk al aan de lippen. Het is dus zonneklaar dat het beter is om niet tot dát moment te wachten, maar eerder te onderzoeken wie je verder kan brengen. In het kader van de gesjeesde uitspraak: alleen ga je sneller, samen kom je verder. Wat eigenlijk de spijker op de kop is over hoe coaching werkt. Coaching is namelijk samen onderzoeken wat je in de weg zit en hoe je daarmee kunt omgaan. Een hulpvraag is niet nodig. Die stel je namelijk aan een hulpverlener en dat ben ik niet. Want ik ben coach.

Afscheid
En omdat ik het fijn vind om niet altijd te doen wat ik deed (want dan krijg je wat je altijd kreeg), is dit mijn laatste column voor Business in Barneveld. Tijd voor nieuwe dingen en ontwikkelingen. Zo ben ik onlangs gestart met een opleiding om me volgend jaar te laten accrediteren door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). En ja, bij zo’n opleiding wordt ook heel veel (zelf-)onderzoek van je verwacht, met pijnpunten die worden belicht en die je daardoor nieuwe inzichten opleveren. Maar uiteindelijk, als je door het ongemak heen komt, wordt het leven en werk een stuk gemakkelijker en levert het je veel meer op dan dat het kostte. Dus geloof me: ik weet hoe het werkt!

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

www.summitcoaching.nl