De wens die in de titel van deze column zit, is een veelvuldig gebruikte frase onder familie, vrienden, bekenden of collega’s. Het interessante van deze vurige wens, is dat hij in tal van contexten gebruikt kan worden.

“Wat een druilerig weer hebben we de afgelopen dagen, maar ter geruststelling, vanaf volgende week wordt het weer zonniger.”

“Voor jouw geruststelling, hij heeft net een pijnstiller gehad, dus die pijn is straks weg.”

Of: “De curve gaat hier scherp omhoog, maar en daar komt ‘ie ter geruststelling laat de curve sinds gisteren weer een dalende trend zien.”

De plank misslaan
Overigens is de uitspraak er één uit een langer rijtje. We kennen allemaal ‘dat komt vast goed’ of ‘maak je geen zorgen’. Ontzettend lief bedoeld, maar eigenlijk sla je de plank helemaal mis. Iemand maakt zich dus ergens zorgen over en waarom zou je die zorgen niet mogen ervaren? Of het nou om een futiliteit gaat zoals het weer of over grotere zaken, zoals dierbaren, je gezondheid of je financiële situatie.

Dus nogmaals: het is lief bedoeld, maar de vraag is of zo’n opmerking functioneel is. Zorgen gaan namelijk over de toekomst en die kan je met de beste wil van de wereld niet met 100 procent zekerheid voorspellen.

Hoe het ook kan
De crux zit hem natuurlijk in het feit dat je de persoon die zich zorgen maakt met deze uitspraak wilt geruststellen. En dat doen we in de praktijk vaak door de zorgenmaker zo snel mogelijk ‘de mond te snoeren’ met één van de eerder genoemde dooddoeners. De zorg wordt niet (verder) uitgesproken en daarmee voorkom je dat het een grote roze olifant in de kamer wordt. Althans, dat was de bedoeling van je geruststelling, maar eigenlijk weet je wel beter. De roze olifant zit daarna namelijk niet in de kamer, maar in iemands gedachten. En daar heeft een olifant nóg minder ruimte dan in een gemiddelde woonkamer.

Hoe het ook kan? Gewoon, door te vragen naar de zorg die iemand ervaart. Hardop laten uitspreken waarover of waarom iemand zorgen heeft. Op basis van wat de persoon met de zorg je vertelt, kan je écht advies geven of iemand aanbieden om te helpen de zorgen te verlichten. En dan je zult zien: dát is pas een echte geruststelling.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

www.summitcoaching.nl