Waar het voor sommige mensen volledig geaccepteerd is om hulp te vragen, zijn er ook die dat lastig vinden. Lastig is wellicht een eufemisme, want pas onder lichte dwang komt iemand, die dat supergoed kan gebruiken, uiteindelijk bij een coach terecht. Werkgever, partner of terugkerende issues zijn dan vaak de aanleiding van een schoorvoetende toenadering tot iemand die hulp kan verlenen.

Wellicht dat een andere zienswijze je op andere gedachten brengt. Die aanleiding waar ik het zojuist over had is vaak iets dat schuurt, niet lekker loopt en tegenwerkend is, in plaats van meewerkend. Uiteraard wordt er tijdens een coachingstraject onderzocht wat daar de aanleiding van is, maar bovenal wordt er door coachee en coach gezocht naar hoe het effectiever kan. Het gedrag dat niet constructief is, zit meestal iets in de weg waar je juist heel erg goed in bent. Gek genoeg is die kunde van mensen vaak ondergesneeuwd door gedragingen die een tijd dienend en nodig zijn geweest, maar die je nu vooral in de weg zitten. Door een coachingstraject verwijder je het filter van het ‘destructieve’ gedrag. Coaching is eigenlijk niets meer dan een talentenjacht op je kwaliteiten.

Afleren wat je niet vooruit helpt En ja, die jacht verloopt niet zonder slag of stoot. Het is namelijk confronterend om te onderzoeken waardoor of waarom je het ‘destructieve’ gedrag hebt aangeleerd. Vaak was dat om pijn te vermijden, voor jezelf of een dierbare uit je omgeving. Die pijn wordt tijdens coaching wel besproken, maar niet uitgebreid onderzocht en uitgeplozen. Dat is nou typisch werk voor een therapeut of psycholoog (en daar gaan veel coaches de mist mee in). Het zinvolle van die pijn terughalen, is dat je merkt dat een deel van je gedrag je eigenlijk meer in de weg zit, dan dat het je (nog) vooruit helpt.

Voor mij is het elke keer weer een enorm groot plezier om te zien dat een coachee na een aantal afspraken ineens minder pijn ervaart. Het beschermende filter is verwijderd en er komt steeds meer van het authentieke gedrag voor in de plaats. Dat leeft lichter en gemakkelijker, ook al is het natuurlijk wennen en heb je te oefenen. Maar ik kan je verzekeren; als je talent eenmaal normaal is geworden voor je, snap je niet waarom je eerder altijd deed wat je deed.

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach voor ondernemers.

www.summitcoaching.nl