Goed nieuws voor alle bedrijven die hun medewerkers op VCA-cursus sturen. De lesstof en het examen worden namelijk praktijkgerichter. Voortaan draait het minder om het uit je hoofd leren van feitjes en meer om inzicht in risico’s tijdens werksituaties. 

Wat mij betreft is dat goed nieuws. In de praktijk ervaren veel bedrijven en deelnemers de cursus nu namelijk als een ‘moetje’. Er zijn maar weinig timmermannen, hoveniers of elektriciens die met plezier een dagje de lesbanken induiken. Toch moet het, want anders mag hun baas niet meedoen aan aanbestedingen. We hadden laatst zelfs een fotograaf in de lesbanken, die van zijn opdrachtgever alleen foto’s langs het spoor mocht maken als hij een VCA-diploma haalde.

Aandacht voor échte veiligheidsrisico's
Helaas kunnen we daar weinig aan veranderen. Wat we wel kunnen doen, is die dag in de lesbanken zo nuttig mogelijk maken. Daarom besteden we altijd al meer dan gemiddeld aandacht aan de grootste veiligheidsrisico’s op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals oordopjes en stofkapjes. Daar heb je écht wat aan.

Sowieso kijken we vooral nuchter en praktisch naar onze VCA-trainingen, die je tegenwoordig op 13 plekken in Nederland kunt volgen. Wij zitten bijvoorbeeld niet op dure A-locaties, maken gebruik van leenboeken en houden het bij een goede, maar eenvoudige lunch. En als je bij ons niet slaagt, mag je gratis herexamen doen. Want een VCA-diploma halen mag dan in veel branches onontkoombaar zijn, maar daarom hoef je bedrijven toch nog niet op kosten te jagen?

Recordaantal taarten dit jaar?
Dat werkt. In 2012 hadden we 300 cursisten. Vorig jaar waren dat er 2.500. En dit jaar mikken we op 5.000 deelnemers. Dat heeft wel wat voeten in de aarde. Waarschijnlijk moet ik namelijk dit jaar ook een recordaantal taarten bezorgen bij cursisten die hun examen foutloos gemaakt hebben. Maar dat heb ik er graag voor over. Want leuker kunnen we het niet maken, wel lekkerder!

Arend Flier is directeur van Wincoop Veiligheidstrainingen. Het Barneveldse bedrijf verzorgt EHBO-, BHV-, en VCA-trainingen en maakt ontruimingsplattegronden, ontruimingsplannen en Risico Inventarisaties en Evaluaties (RI&E's).

www.in1keerVCA.nl
www.in1keerBHV.nl
www.in1keerEHBO.nl
www.in1keerARBO.nl