BARNEVELD - Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven heeft bedrijfsrisico’s niet officieel in kaart gebracht. Daardoor lopen ze kans op hoge boetes en moeten ze bij ongevallen, ziekte of brand zelf voor de kosten opdraaien.

Dat blijkt uit een groot arbeidsmarktonderzoek van TNO. Arend Flier van Wincoop Veiligheidstrainingen schat dat de Barneveldse situatie vergelijkbaar is. “Grote bedrijven hebben meestal wel een Risico Inventarisatie & Evaluatie gedaan, maar veel ondernemers in het mbk weten niet eens dat dat verplicht is zodra je werknemers in dienst hebt.”

Nieuwe werknemers
Dat blijkt ook uit het TNO-onderzoek. Slechts 31 procent van ondernemers met 2 tot 4 mensen personeel in dienst heeft een RI&E. Bij de 100+bedrijven ligt dat op meer dan 90 procent. “Als je bedrijf groeit ben je vaak druk met andere zaken. Toch is het opstellen van zo’n RI&E cruciaal. Jij weet misschien waar je op moet letten op de werkvloer, maar een nieuwe werknemer vaak niet. Als zo iemand arbeidsongeschikt raakt en jij kan geen RI&E op tafel leggen, moet je jarenlang betalen.”
Wincoop stelt regelmatig RI&E’s op voor bedrijven in de gemeente Barneveld. “We merken bijvoorbeeld dat de arbeidsinspectie momenteel veel horecabedrijven controleert. Als het moet kunnen we binnen 4 weken zo’n RI&E opleveren, inclusief plan van aanpak, managementverklaring en een externe toetsing.”

www.bhv-vca-ehbo.nl