Uw bedrijf verandert, dus ook de jas er om heen. U komt mogelijk ruimte te kort. Gelukkig bestaat er nog een mogelijkheid om op uw eigen terrein uit te breiden. Of misschien kunt u intern verbouwen en/of herinrichten, waarna u verder kunt met uw ‘dagelijkse’ bedrijfsactiviteiten.

Voor deze lastige situatie komt u als ondernemer soms te staan. Een uitbreiding of verbouwing van uw bedrijfsruimte is voor uw exploitatie de komende jaren misschien wel noodzakelijk. Houd er echter terdege rekening mee dat uw bedrijfspand verkoop- of verhuurbaar blijft bij verdere verandering van uw eigen bedrijfsvoering.

Banken sturen tegenwoordig veelal aan vanuit de balans en minder vaak vanuit de onderneming/ondernemer. Daar zit mogelijk voor u een risico in. Grote verbouwingsinvesteringen kunnen u duur komen te staan wanneer de getaxeerde waarde van uw pand in de toekomst de gemaakte stichtingskosten niet dekt. Dit kan ongewild maar wel in belangrijke mate uw liquiditeit negatief gaan bepalen en mogelijk levert het zelfs een beperking in uw rekening courant op.

In de toekomst zal bovendien uw vastgoed vanuit wet-/en regelgeving elke paar jaar opnieuw getaxeerd moeten worden. Het wordt steeds belangrijker om bij verbouwing of uitbreiding vooraf van tekening, uw pand te laten taxeren. Uiteraard kan uitbreiding of verbouwing van uw huidige bedrijfspand voor u op korte termijn de beste oplossing zijn, maar wij adviseren dagelijks om de toekomstige te verwachten waarde van uw vastgoed goed in acht te nemen.

Wij verstrekken momenteel vrijblijvend een quickscan. Een mooie tool voor ondernemers die tegen de grenzen van hun beschikbare bedrijfsruimten aanlopen. Door in kaart te brengen of er na de verbouwing nog overwaarde is, kan je namelijk een zorgvuldigere afweging maken. Een goed medicijn dus tegen vastgoedblindheid. Wij ontmoeten u graag!

Gerben Hartkamp RMT,
Midden Nederland Bedrijfsmakelaars

www.mnm-bog.nl