Plannen om je bedrijf te verkopen? Zorg dan dat je huiswerk hebt gedaan en je bedrijf goed op orde is. Pas deze zeven tips toe en je krijgt straks een betere opbrengst voor je bedrijf.

Ga met een stofkam door je kosten. Zijn je processen efficiënt ingericht? Staan er niet teveel mensen op je payroll? En zijn je salarissen marktcomform? Hoe beter je kostenniveau op orde is, hoe aantrekkelijker je bedrijf voor potentiële kopers en hoe hoger de mogelijke verkoopwaarde. Optimaliseer werkkapitaal. Loop kritisch door je magazijn of werkplaats. Maak oude voorraden te gelde en zorg dat je de debiteurentermijn terugbrengt. Zo ontstaan aantrekkelijke kasstromen.

Creëer zo veel mogelijk flexibiliteit
Langlopende huurcontracten en leverancierscontracten kunnen nadelig zijn, omdat kopers daardoor minder flexibel zijn en mogelijk geen synergievoordeel kunnen behalen.

Bind key personeel, maak jezelf overbodig
De waarde van je bedrijf wordt mede bepaald door je beste werknemers. Het is voor een koper cruciaal dat zij blijven. Licht ze daarom op tijd in en betrek ze bij de overnameplannen. Zorg tegelijk dat jouw taken door anderen worden overgenomen.

Verminder je afhankelijkheid
Komt een groot deel van je omzet bij één of enkele klanten of sectoren vandaan? Dan is dat een risico voor jou en een koper. Als een belangrijke klant afhaakt, keldert de waarde van je bedrijf sterk. Zorg voor spreiding en probeer je omzet via andere kanalen te verhogen.

Ga mee in marktonwikkelingen
Zorg dat je bedrijf relevant blijft in de markt en meegaat in nieuwe ontwikkelingen. Een koper zal kijken welke investeringen hij op korte termijn zal moeten doen in jouw bedrijf. Die investeringen drukken de verkoopwaarde.

Vraag een second opinion aan

Een overname gaat om veel geld. Laat je daarom adviseren door een expert. Een second opinion door een onafhankelijke overnamespecialist is heel normaal. 

Ad Jonker is een registeraccountant die zich gespecialiseerd heeft in fusies, overnames en business mediation. Hij begeleidt momenteel zeven overnametrajecten. Zijn kracht? Jonker overziet het speelveld snel, analyseert waar belangen parallel lopen en of koper en verkoper bij elkaar passen. Zo krijg je snel helder of een goede deal erin zit.

www.fusiesenruzies.nl