Of je het nu hebt over families, organisaties of zakenpartners; bij conflicten kunnen de emoties hoog oplopen. Zó hoog, dat in het heetst van de strijd de gang naar de rechter nog de enige optie lijkt. Maar is dat wel zo?

In zakelijke conflicten wordt doorgaans al snel gedreigd met een gang naar de advocaat. Er worden pittige brieven en eisen opgesteld en om alles veilig te stellen, wordt er gelijk maar beslag gelegd op het vermogen van de tegenpartij. Diegene ziet op zijn beurt geen andere mogelijkheid dan met gelijke munt terugbetalen. Kortom: een juridische strijd is geboren.

Gezamenlijk gedragen oplossing
Ik ben altijd benieuwd hoe advocaten daarop reageren. Kunnen en willen zij hun cliënt nog op andere gedachten brengen? Of is het uitgangspunt: de klant wil een juridisch conflict en dat kan hij krijgen ook? Hoe het ook zij, een advocaat is partijdig en hoort dat ook te zijn. Een mediator streeft juist naar een gezamenlijk gedragen oplossing en herstel van de verhoudingen.

Wie in een conflictsituatie kiest voor een juridische aanpak, eindigt dikwijls in de rechtbank. Met alle getouwtrek, kosten en negatieve publiciteit van dien. Daarbij komt dat een juridische uitkomst niet altijd een faire uitkomst hoeft te zijn. Een voordeel van de mediation-aanpak is dat een conflict juist wordt benaderd vanuit de belangen van beide partijen. Vaak blijkt dat het conflict niet juridisch van aard is, maar dat het gaat om een faire benadering, geschonden vertrouwen of erkenning voor wat iemand gedaan heeft of wie hij of zij is. Een voordeel van de mediation-aanpak is dat een conflict juist wordt benaderd vanuit de belangen van beide partijen en dat partijen zelf invloed hebben op de uitkomst Zo moet ik denken aan een stiefzoon die zijn stiefvader financieel uit de wind hield, omdat hij wilde dat zijn vader hem als een echte zoon zou zien. Daardoor raakte hij verzeild in een ernstig juridisch conflict met zijn broer.

De angel uit het conflict
Door de partijen elkaars standpunten te laten inzien en begrijpen, wordt de angel uit het conflict gehaald. Hierdoor ontstaan er soms in no-time oplossingen die wellicht niet altijd juridisch kloppen, maar die wel door beide partijen volledig aanvaard en gedragen worden. Daarbij is het vaak zo dat de onderlinge verhoudingen sterk verbeteren of zelfs hersteld worden. En wat is uiteindelijk een mooier resultaat dan dat?

Ad Jonker RA 
Registermediator Fusies & Ruzies JonkerFieret

fusiesenruzies.nl