Ron, een commercieel directeur die zijn sporen heeft verdiend in de leisurewereld, vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Als ultieme verkoper - hoge gunningsgraad, creatief en extravert - scoort hij al snel mooie omzetten als agent voor een tentenproducent. Maar waar Ron zijn schoonmoeder nog zou kunnen verkopen, heeft hij moeite met zijn backoffice.

Gelukkig komt hij sportzaakhouder Karel tegen. Die heeft jarenlange retailervaring en is juist van de structuur. Al snel besluiten ze om samen te gaan werken. Ron doet de verkoop en de externe contacten. Karel gaat de backoffice en administratie regelen en zich daarnaast bezighouden met het opzetten van twee sportmerken. Karel deelt van meet af in de winst en toucheert vijftig procent van de aandelen in een gemeenschappelijke vennootschap.

Na enige tijd verlaagt de tentenproducent Ron’s commissiebedragen. Eigenlijk wil de producent dat Ron bij hen in dienst komt. Die mededeling brengt barstjes in de samenwerking aan de oppervlakte. Ron geeft aan dat hij al langer niet gelukkig is met zijn zakenpartner. Karel heeft niet de empathie die Ron zich zou wensen. Ron is bovendien niet geïnteresseerd in de sportmerken van Karel en deze zijn niet te combineren met zijn eigen business. En daar komt nog eens bij dat hij nooit de beloofde cijfers van de vennootschap gezien heeft, terwijl Karel’s vrouw die zou opstellen.

Ron besluit dat hij de samenwerking wil beëindigen, maar dat blijkt niet eenvoudig. De activiteiten en de daarbij behorende activa in de gemeenschappelijke vennootschap moeten over twee partijen worden verdeeld. Voor de tentenactiviteit gelden nog grote verplichtingen en behoorlijke risico’s. Verder zijn er gezamenlijke verplichtingen zoals een huurcontract. Ook is het de vraag in hoeverre relatie- en nonconcurrentiebedingen blijven gelden.

Wat valt op aan deze casus? Als Ron en Karel beter kennis hadden gemaakt en verwachtingen over en weer zouden hebben besproken, was aan het licht gekomen dat ze niet bij elkaar pasten. De veronderstelde synergie tussen de activiteiten ontbrak volledig. Eigenlijk zaten er twee eenmanszaken in één vennootschap. De samenwerking leverde geen energie op en ook geen (extra) winst. Het is vaak niet makkelijk om dat zelf te zien. Kritische vragen van een buitenstaander kunnen veel teleurstelling voorkomen. Daarvoor is inzicht in mensen en zaken noodzakelijk. Een combinatie van eigenschappen die u bij JonkerFieret zult aantreffen. Dus wilt u samenwerken in een gemeenschappelijke juridische structuur als aandeelhouder? Bel ons voor het voortraject en de realisatie.

Ad Jonker RA
Registermediator Fusies & Ruzies JonkerFieret

fusiesenruzies.nl