Twee collega’s gaan weg bij hun werkgever en beginnen samen een groothandel in medische instrumenten. Jan is verantwoordelijk voor binnendienst en financiën; Piet voor de buitendienst en verkoop. Piet is al wat ouder en wil tegen zijn 65ste minder gaan werken. Ze spreken daarom af dat Jan op termijn de aandelen van Piet zal overnemen.

Als het moment nadert om Piet uit te kopen, barst echter de bom. Piet is ervan overtuigd dat de samenwerking twintig jaar lang succesvol en plezierig is verlopen, maar Jan heeft dat heel anders ervaren. Hij vindt dat er grote verschillen zijn over de koers van het bedrijf. Bovendien is zijn relatie op de klippen gelopen. Na een paar gesprekken meldt hij zich ziek en vertoont zich niet meer op de werkvloer.

Zakelijke vechtscheiding

Al snel ontaardt de afwikkeling in een zakelijke vechtscheiding. Jan blijkt ongemerkt geld te hebben overgeboekt naar zijn eigen holding. Ook is er discussie over de juistheid van de jaarrekeningen van de voorgaande jaren en zijn beide partijen het niet eens over de waardering van de aandelen. Verder blijkt er een aanzienlijke rekening courant-vordering van de holdings op de werkmaatschappij te zijn. En dan ontbreekt er ook nog eens een aandeelhoudersovereenkomst.

Mediation

Een oplossing lijkt ver weg, zeker omdat de belangen zo tegengesteld zijn. Jan wil het liefst zijn aandelen cashen tegen een zo hoog mogelijke prijs. Piet zou daarvoor een forse bankfinanciering moeten aangaan. Bovendien moet hij de zaak blijven runnen, terwijl hij juist van plan was om het rustiger aan te doen. En dat op een moment dat de markt veranderd is.
Uiteindelijk blijken beide partijen bereid om mee te doen aan mediation. Daarin komen veel onuitgesproken zaken op tafel. Piet vindt dat Jan hem met een probleem opzadelt en wil niet teveel betalen. Jan blijkt achteraf de samenwerking al jaren niet prettig te vinden, maar heeft dat nooit gecommuniceerd. Hij heeft het gevoel dat Piet de vader is die hem wil straffen.

Voorkom getouwtrek

Casussen als deze komen vaak voor. Veel samenwerkende aandeelhouders zijn druk met het bereiken van doelen, maar nemen nauwelijks de tijd om te praten over wat er écht leeft en speelt bij de ander. Ik ben benieuwd hoe dat bij u is. Heeft u het idee dat er diepgaande verschillen van inzicht of ingewikkelde persoonlijke omstandigheden zijn die gemakkelijk kunnen escaleren? Schakel dan een mediator in om in een gezamenlijk gesprek geschillen en belangen te bespreken, begrip te krijgen voor elkaar en afspraken te maken voor de toekomst. Dat voorkomt veel juridisch getouwtrek met onzekere uitkomsten.

Ad Jonker RA
Registermediator Fusies & Ruzies
JonkerFieret

fusiesenruzies.nl