Hoe komt het toch dat veelbelovende zakelijke samenwerkingen regelmatig stranden? Dit zijn de belangrijkste tips om conflicten te voorkomen of op te lossen.

Geen gelijke inbreng
?Wat ik regelmatig zie gebeuren is dat zakelijke partners niet gelijkwaardig zijn. De één is bijvoorbeeld de Willie Wortel met het goede idee, terwijl de ander een ondernemer is met commerciële vaardigheden. Dat is prettig bij de start, maar gaat na verloop van tijd vaak wringen. De kans is namelijk groot dat beide zakenpartners al snel niet meer evenveel bijdragen aan het bedrijf. Dat is een recept voor ruzie en remt vaak de groei van een bedrijf. In zo'n geval kan je misschien beter kiezen voor een constructie waarbij de bedenker van het idee een licentiefee ontvangt of in loondienst komt. 

Geen extern advies
?Ook bij bedrijfsopvolging is ongelijkwaardigheid een risico. Het gebeurt regelmatig dat niet alle overnamekandidaten beschikken over ondernemerstalent. Laat daarom een externe specialist beoordelen of jullie elkaar daadwerkelijk aanvullen. Als dat niet het geval is, kan je beter een andere oplossing bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een constructie waarbij één partner het bedrijf leidt en de ander een kleiner financieel belang heeft.

Maak duidelijke afspraken?
Als blijkt dat je bij elkaar past, is het zaak om duidelijke afspraken te maken. Enthousiasme is mooi, maar geen basis waar je op kunt bouwen. Zet eens op papier wat je van elkaar verwacht, wat de taakverdeling zal zijn, wie welke rol oppakt binnen het bedrijf en waar je samen naartoe wilt. Ook hier kan extern advies heel waardevol zijn.

Spreek jezelf uit?
Als een samenwerking niet lekker loopt, is de grootste valkuil dat je te lang je mond houdt. Als pas na jaren van opgekropte frustraties de bom barst, is het veel lastiger om een conflict weer op te lossen. Bespreek op tijd dat de samenwerking niet is wat je ervan verwacht had, het liefst met hulp van een buitenstaander. Dat is niet iemand uit je netwerk of je eigen accountant, want die kan nauwelijks neutraal in zo'n situatie staan. Een onafhankelijke mediator kan dat wel. Die heeft mensenkennis, verstand van cijfers en beschikt over gespreksvaardigheden om partijen bij elkaar te brengen.

Ad Jonker RA 
Registermediator Fusies & Ruzies JonkerFieret

Ad Jonker is een registeraccountant die meer heeft met mensen dan met cijfers. Zijn specialiteit? Ondernemers begeleiden bij overnames, participaties en fusies en het oplossen van ruzies.

 

fusiesenruzies.nl